Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland: welke aandachtspunten zijn er?

Gepubliceerd op 07 januari 2016

Trouwen in het buitenland komt steeds vaker voor onder Nederlanders. Soms gaat het om een huwelijk dat is aangegaan voordat het echtpaar naar Nederland kwam, soms gaat het om een bruiloft op locatie voor stellen die al in Nederland wonen.

Aandachtspunten bij trouwen in het buitenland

Wat de situatie ook is, er zijn verschillende belangrijke aandachtspunten bij een buitenlands huwelijk waar vaak niet aan wordt gedacht en die soms voor problemen kunnen zorgen.

1. Toestemming van de overheid

Allereerst moet je toestemming vragen aan de overheid van het land waar je wilt gaan trouwen. Dit moet bij de desbetreffende ambassade in Nederland.

Welke documenten je voor die toestemming nodig hebt, is afhankelijk van het land.

2. Buitenlands huwelijk registreren

Bij terugkomst in Nederland is het van groot belang dat je het huwelijk inschrijft in het Nederlandse huwelijksregister.

Alle internationaal gesloten huwelijken moeten worden ingeschreven in de gemeente Den Haag bij de afdeling publiekszaken. Dit is niet hetzelfde als de afdeling burgerzaken bij de gemeente waar je woont.

3. Buitenlandse huwelijksakte

Voor het inschrijven van het huwelijk in Den Haag is de – gelegaliseerde – huwelijksakte nodig. Nadat het buitenlandse huwelijk in het Nederlands huwelijksregister is geregistreerd kun je naar je eigen gemeente gaan om aan te geven dat je gehuwd bent. Vanaf dat moment sta je als “gehuwd” geregistreerd.

4. Echtscheiding buitenlands huwelijk

Mocht het huwelijk uiteindelijk toch beëindigd worden, dan kan de internationale echtscheiding in Nederland volgens Nederlands recht plaatsvinden.

Echtscheiding advocaat

Bij Advocatenkantoor Van Ruyven hebben we ervaring met echtscheidingen met een internationaal karakter. Heeft u vragen of zoekt u een ervaren echtscheidingsadvocaat? Neem dan contact met ons op.

Vraag om advies »


Deel dit artikel

Recente berichten