partneralimentatie

Partneralimentatie wordt verkort in 2016

Gepubliceerd op 10 augustus 2015

Als het aan de PvdA, VVD en D66 ligt wordt de duur van de partneralimentatie aanzienlijk verkort. De Tweede Kamerfracties hebben een initiatief wetsvoorstel ingediend waarbij de huidige regels met betrekking tot de partneralimentatie na een echtscheiding op de schop gaan.

Maximaal 5 jaar

De fracties vinden de huidige duur van 12 jaar te lang. In het wetsvoorstel staat dat de partneralimentatie slechts dient te worden betaald voor de helft van de huwelijkse jaren met een maximum van 5 jaar. Indien het huwelijk niet langer dan 3 jaar heeft geduurd, hoeft niets te worden betaald.

Mocht het huwelijk langer dan 15 jaar hebben geduurd, wordt 10 jaar alimentatie betaald. Ook als de ene partner aantoonbaar inkomensverlies heeft geleden tijdens het huwelijk, bijvoorbeeld door het verzorgen van de kinderen, zal langer partneralimentatie worden betaald.

Huwelijkse voorwaarden

Het wetsvoorstel betrekt ook de huwelijkse voorwaarden bij de partneralimentatie. In deze voorwaarden kunnen afspraken over alimentatie worden opgenomen. Zo kan een echtpaar in de huwelijkse voorwaarden vastleggen dat er geen alimentatie zal worden betaald na een echtscheiding.

Hoogte partneralimentatie

Om de hoogte van de alimentatie te bepalen, wordt op dit moment gekeken naar het welvaartsniveau van de partners. De partner die alimentatie ontvangt, moet hetzelfde welvaartsniveau kunnen houden als tijdens het huwelijk. In het wetsvoorstel wordt bepaald dat de hoogte van de alimentatie afhangt van geleden inkomstenverlies. Een partner die bijvoorbeeld gestopt is met werken om voor de kinderen te zorgen, levert (een gedeelte van) het inkomen in. Dit verschil in inkomen zal voortaan bepalend zijn voor het alimentatiebedrag.

Alimentatiewet 2016

Het wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. De verwachting is dat de nieuwe alimentatiewet in 2016 in zal gaan.

Meer weten over alimentatie of zoekt u een echtscheiding advocaat? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Update: stand van zaken in mei 2016

Op dit moment is het wetsvoorstel nog steeds in behandeling bij de Tweede Kamer. Bekijk de actuele status van het wetsvoorstel op de website van de Eerste Kamer.


Deel dit artikel

Recente berichten