Franse buldog

Bestaat het recht op omgang met dieren na echtscheiding?

Gepubliceerd op 21 april 2016

Bij veel mensen maakt een huisdier, zoals een hond, deel uit van het gezin. Maar hoe moet dat wanneer een echtpaar uit elkaar gaat? Wie krijgt de hond? Kan er een omgangsregeling verzocht worden zoals ook met kinderen van partijen gedaan wordt? Over een dergelijke situatie heeft de Rechtbank Gelderland recentelijk uitspraak gedaan.

De situatie

Een man en vrouw hebben na een jarenlange relatie besloten ieder hun eigen weg te gaan. Tijdens hun relatie woonden ze samen in een huurwoning met twee honden, waaronder een Franse buldog.

Wanneer de partijen de relatie stopzetten, neemt de man beide honden mee. Al vrij snel wordt de eerste hond aan de moeder van de vrouw teruggeven. De Franse buldog houdt de man echter bij zich.

Hierop wendt de vrouw zich tot de rechter met het verzoek ook de Franse buldog aan haar toe te wijzen, en wanneer dit niet gebeurt, om een omgangsregeling vast te stellen.

Overwegingen

  • De koopovereenkomst van de Franse buldog is destijds gesloten door de fokker en de man.
  • Hierna zou de vrouw de helft van de aankoopsom aan de man hebben betaald.
  • In het dierenpaspoort staan dan ook zowel de man als de vrouw als eigenaar aangemerkt.
  • In de chip van de buldog staat echter alleen de vrouw als eigenaar.
  • Zij zou, gedurende de relatie, ook grotendeels de verzorging van de honden op zich hebben genomen.

Oordeel rechtbank Gelderland

De rechtbank Gelderland oordeelt als volgt.

Ten eerste vindt de rechtbank dat niet is komen vast te staan dat de vrouw daadwerkelijk de helft van de aankoopsom heeft voldaan. De rechter stelt dat het overgelegde bankafschrift niet voldoende is om aan te tonen dat de vrouw daadwerkelijk de helft heeft betaald.

In het kader van de koopovereenkomst is de man dus enig eigenaar en hoeft hij de hond daarom ook niet af te geven. De andere overwegingen zijn niet van doorslaggevend belang.

Omgangsregeling voor huisdieren

Wat betreft de aangevraagde omgangsregeling oordeelt de rechtbank als volgt. Volgens de rechter is het recht op een omgangsregeling, zoals vastgelegd in boek 1 BW, niet van toepassing op dieren.

Kort gezegd: er is geen recht op omgang met dieren en het verzoek van de vrouw wordt daarom afgewezen.

Meer weten over een omgangsregeling of andere juridische kwesties rondom een scheiding? Neem contact op met een echtscheiding advocaat van Advocatenkantoor Van Ruyven in Utrecht.

Rechtbank Gelderland, 29-03-2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:1759


Deel dit artikel

Recente berichten