Echtscheiding vertellen aan kinderen

Echtscheiding: hoe vertelt u dit aan uw kinderen? 

Gepubliceerd op 06 september 2018

Een echtscheiding is een emotioneel proces waar helaas steeds meer gehuwde mensen mee te maken krijgen. Ongeveer 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. In veel gevallen zijn er ook (jonge) kinderen bij betrokken. Een scheiding is niet alleen voor uzelf, maar ook voor de kinderen een ingrijpende en levensveranderende gebeurtenis. Dit nieuws wilt u dus op de juiste manier en op het juiste moment met ze delen. In deze blog delen wij tips die u als ouder kunt gebruiken om aan uw kind te vertellen dat jullie uit elkaar gaan.

Wanneer vertellen?

Vertel uw kinderen pas dat u gaat scheiden als het besluit om uit elkaar te gaan definitief is en de datum waarop u of uw partner uit huis vertrekt bekend is. Wacht niet te lang als het besluit eenmaal genomen is. Kinderen voelen het vaak feilloos aan als er iets aan de hand is. Laat kinderen daarom niet te lang in het ongewisse. Als ze zelf dingen moeten gaan invullen kunnen ze angstig en onzeker worden.

Ook als u het gevoel heeft dat uw kind misschien niets in de gaten heeft, is het belangrijk om tijdig te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Als een van de ouders namelijk plotseling uit huis vertrekt kan dit ook angst en onzekerheid veroorzaken. Geef een kind dus genoeg tijd om te wennen en zich voor te bereiden op een situatie. Houd hierbij rekening met de leeftijd van de kinderen. Heel jonge kinderen hebben nog maar weinig tijdsbesef. Als het nog maanden duurt voordat u en uw partner daadwerkelijk apart gaan wonen, is het beter om wat langer te wachten met het gesprek.

Vertel het samen

Probeer het nieuws over een scheiding samen met uw partner aan de kinderen te vertellen, mits u met uw partner geen conflicten of discussies verwacht. Door het gezamenlijk te vertellen geeft u het vertrouwen aan uw kinderen dat jullie samen voor ze blijven zorgen. Ook ziet een kind dat er dan nog steeds gezamenlijke beslissingen worden genomen. Zorg er in het gesprek dan ook voor dat u en uw partner ongeveer evenveel aan het woord zijn. Probeer hierbij jullie eigen emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Het gesprek draait namelijk om de gevoelens van uw kinderen en zij zullen jullie liefde en steun zoveel mogelijk nodig hebben.

Als u meerdere kinderen heeft, is het verstandig om het nieuws aan alle kinderen tegelijk te vertellen. Ze kunnen elkaar dan steunen en troosten. Bovendien voorkom je het risico dat een van de kinderen het nieuws van zijn broer of zus hoort.

Kies het juiste moment en wees voorbereid

Een echtscheiding is een emotioneel proces en verloopt in verschillende fasen. Kies voor het vertellen een moment uit waarop u zich beiden emotioneel stabiel voelt. Vertel het op een plek waar uw kinderen zich veilig en op hun gemak voelen. Zorg dat er geen afleidingen zijn of dat er veel afspraken voor die dag in de agenda staan. Vertel het bijvoorbeeld op een rustige dag in het weekend. Dan kan iedereen het rustig verwerken en elkaar vragen stellen.

Zorg daarnaast dat u goed bent voorbereid op vragen en de emoties van uw kinderen. Kinderen zullen tijdens het gesprek vragen hebben. Zo zullen ze willen weten bij wie ze gaan wonen. Ook kunnen uw kinderen boos worden of gaan schreeuwen. Realiseer u dat deze reacties normaal zijn en blijf begripvol. Uw kinderen moeten weten dat ze gehoord en gesteund worden.

Wat vertellen?

Wees eerlijk en pas uw taalgebruik aan op de leeftijd van uw kinderen. Het woord ‘scheiden’ zal een kleuter of peuter niet begrijpen. Vertel in plaats daarvan bijvoorbeeld dat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn en dat papa en mama apart gaan wonen. Probeer de mededeling aan uw kinderen zo kort mogelijk te houden, maar zorg ervoor dat het duidelijk is dat jullie gezamenlijk besloten hebben uit elkaar te gaan. Praat dus niet in het bijzijn van de kinderen negatief over elkaar. Leg verder uit wat er gaat veranderen en beantwoord al hun vragen zo rustig en duidelijk mogelijk. Overtuig uw kinderen altijd dat het niet hun schuld is en dat jullie altijd van hen blijven houden.

Scheidingsadvocaat

Bent u op zoek naar een goede en ervaren echtscheidingsadvocaat met speciale aandacht voor uw kinderen? Als u een scheidingsadvocaat van Advocatenkantoor Van Ruyven inschakelt weet u zeker dat de wensen en belangen van de kinderen meegenomen worden. Afhankelijk van de leeftijd betrekken wij kinderen door middel van een gesprek met de advocaat of de rechter bij het scheidingsproces. Onze ervaring is dat dit veel angst en onzekerheid bij kinderen wegneemt. Wilt u meer informatie over onze werkwijze en dienstverlening? Neem dan contact op.


Deel dit artikel

Recente berichten