Snoep

Agente ontslagen wegens diefstal vier snoepjes

Gepubliceerd op 03 maart 2016

Een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland behandelt het ontslag van een politieagente. De agente had in een winkel vier snoepjes meegenomen zonder te betalen.

Winkeldiefstal

De agente werkte al vijf jaar bij de politie op de afdeling Personeel & Organisatie toen zij op 7 maart 2014 aangehouden werd door beveiligingsmedewerkers van een winkelcentrum. Deze beveiligers hadden gezien dat zij snoepgoed meenam uit de winkel zonder dat zij hiervoor had betaald.

Op verzoek van de beveiliger liet de vrouw de inhoud van haar tas zien. Uit de aanwezigheid van een politiepasje maakte de beveiliger op dat de verdachte bij de politie werkte. Dit was voor hem aanleiding om de vrouw aan te houden en het niet bij een waarschuwing te laten.

Onnadenkend of onbewust gedrag

De agente wordt enkele weken laten ontslagen door haar werkgever. Volgens de werkgever heeft de agente zich schuldig gemaakt aan winkeldiefstal waarbij er geen sprake is van onnadenkend of onbewust gedrag.

Ernstig plichtsverzuim

De winkeldiefstal wordt door de politie als een ernstig plichtsverzuim gezien. Daarom is een disciplinaire straf op zijn plaats. De politie houdt daarbij geen rekening met het feit dat het slechts om vier snoepjes ging, met een zeer geringe waarde, en met het feit dat de verdachte een bureaufunctie vervulde.

Oordeel rechter

Het rechter overweegt dat de politie als ordehandhaver strenge eisen mag stellen aan de integriteit van de agenten. Het jarenlange goede functioneren van de medewerker doet daar niet aan af. De rechtbank gaat mee met de overwegingen van de politie en stemt daarom in met het ontslag van de medewerker.

Ambtenarenrecht advocaat

Meer weten over bestuursrecht en ambtenarenrecht? Neem contact op met een ambtenarenrecht advocaat van Advocatenkantoor Van Ruyven in Utrecht.

Rechtbank Gelderland, 28-01-2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:401


Deel dit artikel

Recente berichten